Ford Mondeo nudi puno za relativno malo

27.02.2023.

Posljednja generacija Ford Mondea duga je gotovo pet metara, pa u sve tri karoserijske verzije nudi puno prostora i relativno bogatu opremu po posve prihvatljivim cijenama

Klasične limuzine polako nestaju iz ponude sve više velikih proizvođača, a njihovo mjesto zauzimaju crossoveri i SUV-i. Tako je i u Fordu. Prva generacija Mondea na tržište je stigla još 1993., a u travnju 2022., nakon gotovo tri desetljeća i pet generacija, završila je proizvodnja ovog nekoć vrlo popularnog automobila.

Posljednji, peti Mondeo, na tržištu je bio od 2015., a nudio se u tri karoserijske verzije – kao klasična limuzina s četverim vratima, u nešto praktičnijoj verziji s pet vrata i kao prostrani karavan. Zapravo, s dužinom od 4,87 metara i širinom od čak 1,90 metara sve su tri karoserijske verzije vrlo prostrane. Unutrašnjost nudi dosta prostora i za pet putnika, veliki prtljažnik i puno mjesta za odlaganje stvari u kabini.

Unutrašnjost je uređena prilično klasično, s mnoštvom tipki na volanu i središnjoj konzoli. Oni kojima ekrani koji preuzimaju sve oko sebe idu na živce u Mondeu će biti zadovoljni. Bogato opremljeni primjerci imaju središnji ekran dijagonale osam inča putem kojeg se upravlja infotainmentom. Riječ je Fordovom sustavu Sync 2 koji je pomalo spor i ne pretjerano intuitivan.

Ponuda motora posljednje generacije bila je dosta raznolika. Neobično za ovu klasu, početni je benzinac bio trocilindraš sa 125 KS, ali bio je iznimno rijedak. Ako tražite benzinca puno ćete lakše pronaći primjerak pokretan 1,5 EcoBoost motorom od solidnih 160 KS. U ponudi je bio i 2,0 Ecoboost u verzijama od 203 i 240 KS.

Velika većina Mondea na tržištu pokretana je dvolitrenim turbodizelskim motorom od 150 ili 180 KS. Pored njega, u prvoj se godini ugrađivao 1,6 TDCi od 115 KS da bi ga kasnije zamijenio 1,5 TDCi od 120 KS.
Mondeo je uvijek imao reputaciju "vozačkog" automobila, kao i manji Fordovi modeli. Kod posljednje je generacije malo više naglasak stavljen na udobnost, ali je i dalje zadržano precizno upravljanje i osjećaj povjerenja u brzim zavojima.

Kupnja rabljenog Ford Mondea na neki je način dvosjekli mač. Budući da je riječ o prostranom automobilu s ekonomičnim motorima koji je imao relativno povoljnu cijenu bio je iznimno popularan u flotama, a to znači da je puni primjeraka prešlo ozbiljnu kilometražu. Generalno je riječ o pouzdanom modelu, posebno u petoj generaciji, pa svakako treba obratiti pažnju na servisnu povijest. Što se tipičnih problema za ovaj model tiče, kod većine motora postoji mogućnost curenja ulja, a čest je problem često pregorijevanje žarulja, posebno straga.

Upravo kod ovakvih automobila vide se najveće prednosti kupnje rabljenih kod ozbiljnih trgovaca, kao što je Autoto, koji detaljno pregledavaju i servisiraju automobile te za njih kupcu daju ozbiljno jamstvo.

Kakva je naša trenutna ponuda Ford Mondea možete provjeriti ovdje.

Vrh stranice